Mokomės: atskirti vaisius nuo daržovių, saldumynus nuo vitaminų.
Viskas labai paprasta: užkandžiai yra „mažas“ valgis. Mažesnis už pusryčius, pietus ar vakarienę. Užkandžiais dar kitaip gali būti vadinami priešpiečiai ar pavakariai. Užkandžių lėkštę dažniausiai sudaro: vaisiai, daržovės, riešutai, grūdinės kultūros (geriausia, pilno grūdo) gaminiai.
Šią savaitę mokomės, kitą savaitę švęsim. Rinksim patį sveikiausią, sveikatai palankų, gardų, gražų užkandį. Mesim iššūkį ne tik mamytėms, bet ir tėveliams – paruošti užkandžių dėžutę. Sekite informaciją stenduose, dalyvaukite, didžiuokitės savo vaikų žiniomis.
O čia trumpa atmintinė visiems apie užkandžius. Informaciją skolinomės iš maisto technologės Ramintos Bogušienės.
Sveikatai palankūs užkandžiai tai:
- vaisiai ir uogos (400 g. per dieną);
- grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti sveikuoliški užkandžiai;
- šviežūs ar džiovinti vaisiai, uogos, daržovės ir iš jų pagaminti patiekalai;
- visaverčių kruopų, miltų, dribsnių gaminių ir iš jų pagamintų patiekalų, pavyzdžiui, viso grūdo duonos;
- riešutai, sėklos ir iš jų pagaminti patiekalai;
- įvairiausi vaisių, jogurto ir grūdų tyrelės be pridėtinio cukraus (gelbėja, kai nėra laiko gaminti).
Šių produktų vaikų maisto lėkštutėse ar dėžutėse turi būti visada.
Užkandžiauti vaikams rekomenduojama du kartus – priešpiečių ir pavakarių metu, tačiau gali būti ir trečias – naktipiečiai.
Mažeikių VSP specialistės Martynos Nabažaitės inf.