Sveikatai palankūs užkandžiai

Mokomės: atskirti vaisius nuo daržovių, saldumynus nuo vitaminų.

Viskas labai paprasta: užkandžiai yra „mažas“ valgis. Mažesnis už pusryčius, pietus ar vakarienę. Užkandžiais dar kitaip gali būti vadinami priešpiečiai ar pavakariai. Užkandžių lėkštę dažniausiai sudaro: vaisiai, daržovės, riešutai, grūdinės kultūros (geriausia, pilno grūdo) gaminiai.

Šią savaitę mokomės, kitą savaitę švęsim. Rinksim patį sveikiausią, sveikatai palankų, gardų, gražų užkandį. Mesim iššūkį ne tik mamytėms, bet ir tėveliams – paruošti užkandžių dėžutę. Sekite informaciją stenduose, dalyvaukite, didžiuokitės savo vaikų žiniomis.

O čia trumpa atmintinė visiems apie užkandžius. Informaciją skolinomės iš maisto technologės Ramintos Bogušienės.

Sveikatai palankūs užkandžiai tai:

  • vaisiai ir uogos (400 g. per dieną);
  • grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti sveikuoliški užkandžiai;
  • šviežūs ar džiovinti vaisiai, uogos, daržovės ir iš jų pagaminti patiekalai;
  • visaverčių kruopų, miltų, dribsnių gaminių ir iš jų pagamintų patiekalų, pavyzdžiui, viso grūdo duonos;
  • riešutai, sėklos ir iš jų pagaminti patiekalai;
  • įvairiausi vaisių, jogurto ir grūdų tyrelės be pridėtinio cukraus (gelbėja, kai nėra laiko gaminti).

Šių produktų vaikų maisto lėkštutėse ar dėžutėse turi būti visada.

Užkandžiauti vaikams rekomenduojama du kartus – priešpiečių ir pavakarių metu, tačiau gali būti ir trečias – naktipiečiai.

Mažeikių VSP specialistės Martynos Nabažaitės inf.